Carpaccio z ośmiornicy podane na sałatach, salsą z mango, granatem, vinegretem limonkowym i kawiorem z łososia
Stopień trudności 1-5: 4-5
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 60 min
Składniki:
- 2000g ośmiornica
- 300g roszponka
- 300g mango
- 200g owoc granatu
- 60ml sok z limonki
- tymianek cytrynowy
- trawa cytrynowa
- kolendra
- mięta
- 30 g cukier trzcinowy
- 50 ml oliwa
- 50ml sok z cytryny
- 50 g kawior z łososia
- 50ml ocet winny
- sól, pieprz
Ośmiornice oczyścić i zblanszuj w wodzie z cukrem,solą i octem. Wyjmij, osusz, ośmiornice pociąć ,zamarynować w pieprzu, soku z cytryny, mięcie, soli szafranowej i cukrze trzcinowym. Odstawić na ok 4h, po zamarynowaniu wyłóż na folie strecz i zwiń w cukierek wałki o średnicy 6-7 cm. Przymróź, przed podaniem pokroić w cienkie plastry .
Mango obierz i pokrój w brunoise połącz z owocem granaty, posiekaną miętą dodaj oliwę , sok z limonki, cukier trzcinowy, listki tymianku cytrynowego, pociętą trawę cytrynową i posiekaną kolendrę, odstaw na ok 1h aby przeszło aromatami.
Na talerzu na środku wyłóż roszponkę polej 2 łyżkami vinegrett limonkowym, potnij cienkie plastry ośmiornicy, ułóż dookoła sałat na wierzch wyłóż salse z mango i granatu, a całość posyp kawiorem z łososia. Do dekoracji możesz użyć św ziół mięty, kolendry czy tymianku cytrynowego, jak i sezonowych św owoców.
Smacznego