Carpaccio z ośmiornicy podane na sałatach, salsą z mango…

Carpaccio z ośmiornicy podane na sałatach, salsą z mango, granatem, vinegretem limonkowym i kawiorem z łososia

carStopień trudności 1-5: 4-5
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 60 min

Składniki:

  • 2000g ośmiornica
  • 300g roszponka
  • 300g mango
  • 200g owoc granatu
  • 60ml sok z limonki
  • tymianek cytrynowy
  • trawa cytrynowa
  • kolendra
  • mięta
  • 30 g cukier trzcinowy
  • 50 ml oliwa
  • 50ml sok z cytryny
  • 50 g kawior z łososia
  • 50ml ocet winny
  • sól, pieprz

Ośmiornice oczyścić i zblanszuj w wodzie z cukrem,solą i octem. Wyjmij, osusz, ośmiornice pociąć  ,zamarynować w pieprzu, soku z cytryny, mięcie, soli szafranowej i cukrze trzcinowym. Odstawić na ok 4h, po zamarynowaniu wyłóż na folie strecz i zwiń w cukierek wałki o średnicy 6-7 cm. Przymróź, przed podaniem pokroić w cienkie plastry .

Mango obierz i pokrój w brunoise połącz z owocem granaty, posiekaną miętą dodaj oliwę , sok z limonki, cukier trzcinowy, listki tymianku cytrynowego, pociętą trawę cytrynową i posiekaną kolendrę, odstaw na ok 1h aby przeszło aromatami.

Na talerzu na środku wyłóż roszponkę polej 2 łyżkami vinegrett limonkowym, potnij cienkie plastry ośmiornicy, ułóż dookoła sałat na wierzch wyłóż salse z mango i granatu, a całość posyp kawiorem z łososia. Do dekoracji możesz użyć św ziół mięty, kolendry czy tymianku cytrynowego,  jak i  sezonowych św owoców.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *