Jagnięcina marynowana podana na puree z zielonego groszku, karmelizowanych warzywach i owocach
Stopień trudności 1-5: 4
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 50 min
Składniki na na 10 porcji
- 1500g jagnięcina
- rozmaryn ,tymianek
- 50g czosnek
- 100ml oliwa
- 150 g miód
- 200g masło
- 300g zielony groszek
- 100g szalotka
- 300ml bulion
- 150g masło
- 500g gruszka
- 500g buraczki z botwinką
- 10szt figi
- 150ml porto
- sól, pieprz
Jagnięcinę oczyść i zamarynuj w tymianku, rozmarynie, czosnku i oliwie, spakuj próżniowo i zostaw na ok 1h. Przed podaniem na rozgrzaną patelnie włóż mięso i obsmaż z każdej strony ok 3 min w zależności od wielkości kawałków mięsa. Aby mięso odpoczęło włóż do nagrzanego i wyłączonego pieca ok 100 C lub owinąć folią aluminiową i odstawić , musisz uważać by nie przeciągnąć mięsa gdyż będzie twarde i suche.
Buraczki oczyścić i upiec w piecu w temp. 160C, następnie przed podaniem podsmaż na miodzie, wraz z pociętą w szóstki figą na koniec podlać porto. Wyjmij składniki na talerz, a sos zredukuj do gęstej konsystencji.
Zielony groszek podsmaż z szalotką na maśle podlej bulionem i gotuj aż groszek będzie miękki, dopraw solą. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji groszku zblęduj na jednolitą masę, dopraw solą i zakończ zimnym masłem.
Gruszkę potnij w cząstki skarmelizuj na cukrze i białym winie podaj do jagnięciny.
Na talerz wyłóż puree z groszku, jagnięcinę posyp grubą solą i pieprzem, a dookoła wyłóż warzywa i owoce, polej sosem z porto.
Smacznego