Jagnięcinę marynowaną podaną na puree z zielonego groszku…

Jagnięcina marynowana podana na puree z zielonego groszku, karmelizowanych warzywach i owocach

jagnieStopień trudności 1-5: 4
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 50 min

Składniki na na 10 porcji

  • 1500g jagnięcina
  • rozmaryn ,tymianek
  • 50g czosnek
  • 100ml oliwa
  • 150 g miód
  • 200g masło
  • 300g zielony groszek
  • 100g szalotka
  • 300ml bulion
  • 150g masło
  • 500g gruszka
  • 500g buraczki z botwinką
  • 10szt figi
  • 150ml porto
  • sól, pieprz

Jagnięcinę oczyść i zamarynuj w tymianku, rozmarynie, czosnku i oliwie, spakuj próżniowo i zostaw na ok 1h. Przed podaniem na rozgrzaną patelnie włóż mięso i obsmaż z każdej strony ok 3 min w zależności od wielkości kawałków mięsa. Aby mięso odpoczęło włóż do nagrzanego i wyłączonego pieca ok 100 C lub owinąć folią aluminiową i odstawić , musisz uważać by nie przeciągnąć mięsa gdyż będzie twarde i suche.

Buraczki oczyścić i upiec w piecu w temp. 160C, następnie przed podaniem podsmaż na miodzie, wraz z pociętą w szóstki figą na koniec podlać porto. Wyjmij składniki na talerz, a sos zredukuj do gęstej konsystencji.

Zielony groszek podsmaż z szalotką na maśle podlej bulionem i gotuj aż groszek będzie miękki, dopraw solą. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji groszku zblęduj na jednolitą masę, dopraw solą i zakończ zimnym masłem.

Gruszkę potnij w cząstki skarmelizuj na cukrze i białym winie podaj do jagnięciny.

Na talerz wyłóż puree z groszku, jagnięcinę posyp grubą solą i pieprzem, a dookoła wyłóż warzywa i owoce, polej sosem z porto.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *