Polędwiczka wieprzowa podana na piasku z orzechami, redukcją malinową, topinamburem i serem pleśniowym
Stopień trudności 1-5: 3
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 50 min.
Składniki na 10 porcji:
- 1000 g Polędwiczka wp
- 50ml oliwa
- rozmaryn św
- 150ml mleko
- 200g masło
- 500 g topinambur
- 500 g żółty burak
- 300 g maliny
- 200 g cukier
- 150ml ocet balsamiczny
- 200 g pumpernikiel
- 30g orzech nerkowca
- 30g orzech włoski
- 30g pistacje obrane
- 300 g ser pleśniowy
- sól gruba
- pieprz świeżo mielony
Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w soli, pieprzu, rozmarynie i łyżce oliwy. Mięso spakuj próżniowo i odstaw na ok 2h. Następnie mięso włóż do pieca konwekcyjnego na parowanie lub do cyrkulatora wodnego do temp. 62 C na minimum 40 min. Po tym czasie przed podaniem polędwiczkę wyjmij z opakowania wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej patelnie, włóż na nią gałązkę rozmarynu, czosnek i obsmaż z każdej strony po ok 30 s. tak aby uzyskać złoty kolor. Polędwiczkę należy pokroić na 3 kawałki i wydać.
Topinambur i żółty burak obierz i wykrój kostkę o bokach 1,5cm, włóż do wrzącej osolonej wody z dodatkiem masła i mleka, gotuj aż produkty zmiękną. Przed podaniem możesz podgrzać na suchej patelni lub z dodatkiem masła.
Pumpernikiel ,orzechy, zioła (natka, tymianek, mięta), sól i łyżkę oliwy wrzuć do termomixa lub innego urządzenia i rozdrobnij, w zależności jaką grubość chcesz uzyskać tyle czasu poddaj obróbce.
Z maliny, cukier, ocet balsamiczny wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu, po zagotowaniu odstaw i przetrzyj przez drobne sito. Uzyskany sos należy zredukować do konsystencji gęstego kremu doprawiając pieprzem. (w tym sosie możesz ugotować młode buraki ,które będą świetnym dodatkiem)
Na talerz wykładasz piasek na nim układasz polędwiczkę dookoła topinambur, żółty burak i inne warzywa sezonowe. Na polędwiczkę układasz pokruszony ser pleśniowy i polewasz ciepłym sosem o konsystencji kremu, Mięso posyp świeżym pieprzem i grubą solą.
Smacznego