Sałatka letnia z nutą orzechowego mlekdamera, sezonowych owoców i puree gruszkowym, polana winegretem cydrowym
Składniki na 10 osób:
- 500g ser mlekdamer
- 300g truskawki
- 300g filetowany pomarańcz
- 150g borówka
- 2szt pitahaya
- 1 szt owoc granatu
- mięta
- 300g gruszka
- 30g miodu
- 150ml białe wino
- 150ml cydr jabłkowy
- 50ml oliwa
Wszystkie owoce umyj i oczyść. Ser mlekdamer i owoce pokrój w kawałki. Na rozgrzany miód do garna włóż pokrojoną gruszkę i zalej winem i 30ml cydru, gotuj aż gruszka będzie miękka a płyn odparuje, zblenduj do konsystencji musu.
Z oliwy, cydru , soku z pomarańczy, 5g miodu i mięty posiekanej przygotuj winegret .
Na talerz wyłóż mus gruszkowy na nim lub z boku ułóż owoce wraz z serem wszystko skrup winegretem i posyp owocami granatu. Można podawać w letnie dni z winem schłodzonym lub cydrem jako deser lub przystawkę.
Smacznego