Sałatkę letnią z nutą orzechowego mlekdamera…

Sałatka letnia z nutą orzechowego mlekdamera, sezonowych owoców i puree gruszkowym, polana winegretem cydrowym

serSkładniki na 10 osób:

  • 500g ser mlekdamer
  • 300g truskawki
  • 300g filetowany pomarańcz
  • 150g borówka
  • 2szt pitahaya
  • 1 szt owoc granatu
  • mięta
  • 300g gruszka
  • 30g miodu
  • 150ml białe wino
  • 150ml cydr jabłkowy
  • 50ml oliwa

Wszystkie owoce umyj i oczyść. Ser mlekdamer i owoce pokrój w kawałki. Na rozgrzany miód do garna włóż pokrojoną gruszkę i zalej winem i 30ml cydru, gotuj aż gruszka będzie miękka a płyn odparuje, zblenduj do konsystencji musu.

Z oliwy, cydru , soku z pomarańczy, 5g miodu i mięty posiekanej przygotuj winegret .

Na talerz wyłóż mus gruszkowy na nim lub z boku ułóż owoce wraz z serem wszystko skrup winegretem i posyp owocami granatu. Można podawać w letnie dni z winem schłodzonym lub cydrem jako deser lub przystawkę.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *