Udo z kurczęcia nadziewana świeżymi kurkami, natką pietruszki podane na kaszy pęczak i kurkach smażonych na maśle.
Stopień trudności 1-5: 2
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 50 min
Składniki na 10 porcji:
- 10 sz pałka kurczaka
- 600g kurki
- 100g natka pietruszki
- 200g szalotka
- 200g masło
- 600g kasza pęczak
- 150g boczek parzony
- 2000ml bulionu
- 100ml białe wino
Udo z kurczaka oczyść i wytrybuj z kości, nadmiar mięsa skrój i pokrój na grubsze kawałki, kurki umyj, zblanszuj i obsmaż na maśle wraz z pociętą w kostkę szalotką, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Kurki z całą zawartością po wystudzeniu połącz z mięsem , dopraw i nafaszeruj skórę z pozostałym mięsem uda. Odstaw na ok 1h w chłodne miejsce. Przed podaniem wypiecz w piecu w temp. 160 C ok 25min.
Szalotkę pociętą w kostkę zeszklij na maśle, dodaj boczek pocięty w julien i kaszę pęczak , wszystko razem podsmaż. Jak kasza nabierze połysku zacznij podlewać bulionem i gotuj tak jak risotto. Na koniec dodaj masło i dopraw.
Zblanszowane kurki podsmażyć z szalotką na maśle podlać białym winem i zakończyć zimnym masłem
Na talerz wyłóż kaszę pęczak na niej umieść udo, możesz odciąć kawałek by było widać farsz, a dookoła polej kurkami i powstałym w nich sosem
Smacznego