Udo z kurczęcia nadziewana świeżymi kurkami…

Udo z kurczęcia nadziewana świeżymi kurkami, natką pietruszki podane na kaszy pęczak i kurkach smażonych na maśle.

kura

Stopień trudności 1-5: 2
Czas na wykonanie potrawy bez marynat ok 50 min

Składniki na 10 porcji:

  • 10 sz pałka kurczaka
  • 600g kurki
  • 100g natka pietruszki
  • 200g szalotka
  • 200g masło
  • 600g kasza pęczak
  • 150g boczek parzony
  • 2000ml bulionu
  • 100ml białe wino

Udo z kurczaka oczyść i wytrybuj z kości, nadmiar mięsa skrój i pokrój na grubsze kawałki, kurki umyj, zblanszuj i obsmaż na maśle wraz z pociętą w kostkę szalotką, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Kurki z całą zawartością po wystudzeniu połącz z mięsem , dopraw i nafaszeruj skórę z pozostałym mięsem uda. Odstaw na ok 1h w chłodne miejsce. Przed podaniem wypiecz w piecu w temp. 160 C ok 25min.

Szalotkę pociętą w kostkę zeszklij na maśle, dodaj  boczek pocięty w julien i kaszę pęczak , wszystko razem podsmaż. Jak kasza nabierze połysku zacznij podlewać bulionem i gotuj tak jak risotto. Na koniec dodaj masło i dopraw.

Zblanszowane kurki podsmażyć z szalotką na maśle podlać białym winem i zakończyć zimnym masłem

Na talerz wyłóż kaszę pęczak na niej umieść udo, możesz odciąć kawałek by było widać farsz, a dookoła polej kurkami i powstałym w nich sosem

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *